	Month/

Year 
	Category
	National Supplier Clearinghouse Advisory Committee (NSCAC) Question
	Answer
	Status

	July/ 2010
	Enrollment/

Re-enrollment/

Change of Info
	1. When businesses close normally there are PO boxes, mail forward or other addresses that businesses use to assure that any communication is forwarded to the appropriate persons. It appears even if the supplier updates the NSC correspondence files the mail continues to be sent to the business address.  What can be done to assure that suppliers are not missing mail and the receive communication at some point from Treasury or collection agencies.
Follow-up: Can the NSC Explain the process to the DME MACS. 

What wouldn’t be transmitted?
What if there is an issue?

Follow-up questions Nov 2010:
Still getting audits. When should providers check to see if correct.  

The NSCAC requests to provide an these details in NSC newsletter
	Correspondence from CMS, NSC or the DME MACS is mailed to the correspondence address that the supplier has indicated. If suppliers are receiving mail from other entities they should be contacted directly. 
Once processed at the NSC the information is transmitted overnight to the DME MACs. 
All information is transferred, even the closures, etc. There should be no gap and it normally takes about 48 hours to transfer the information to the DME MACs.  Transfer time may depend on the system used by the DME MAC. 
If there is an issue, suppliers should first contact the DME MAC.  
Responses Nov 2010:

Now go online and check it out anytime. However, if terminated prior Sept 27 – not in PECOS. Only way to update is paper.
The NSC will do that. Also asks that the NSCAC will get information out to membership to sign up for listserves for both the NSC and CBIC.

	Complete

	Nov/

2010
	Supplier Standards
	2. New/revised Medicare Supplier Standards that went into effect on September 27th.  It took CMS two years to publish a final rule and suppliers had 30 days to comply. There are many issues/questions related to the changes, i.e.:
i. Supplier Standard #30: 30 hours: How strict will this be, will there be exceptions for holidays, inclement weather? Will there be other exceptions?
Providers have gone overboard to follow this – NSC will not send out auditors our on those holidays. Funeral – what happens then. 
Holidays: if you are going to close 
ii. Supplier Standard #1: Can you please define the term services? “DMEPOS supplier must be licensed to provide the licensed service(s) and cannot contract with an individual or entity to provide the licensed service(s).”  Do you mean we cannot contract an individual/entity to provide for the initial set-up or subsequent visits?
  
iii. Supplier Standard #11: what verification is the NSC going to require to meet this standard? How is the physician community going to be informed/educated on this? Process now is that a physician’s office calls order into DMEPOS. DMEPOS contacts patient to arrange delivery. Is this no longer acceptable?
Is a written order ok? How is it going to be verified
iv. DME sharing space with a pharmacy: Please clarify on 42 CFR 424.57 (c)(29) when a pharmacy and DME provider exist in one building together and both companies are owned by the same person: both companies have separate addresses, separate Medicare #, separate phone numbers, separate staff, and separate entrances but both physically are under 1 roof.
v. What other enforcement protocols has the NSC established? 
Follow-up question Jan 2011: Has CMS provided the NSC further instructions/guidelines since November 2010?
vi. Will there be any grace period for the brand new standards?
Other: if the old standards are on the back of delivery form – how stringent will the site inspector be if not the 30?

Supplier Standard #5: Old capped rental letter – site inspectors still asking

Site inspector asked for copy of telephone bill.

Billing phone number for the supplier – being told they have to put the location department. 
	I. Suppliers are required to operate their businesses a minimum of 30 hours per week with the exception of Physicians and non-physician practitioners and suppliers of prosthetics and orthotics. Holidays, inclement weather, and emergencies will be taken into consideration. Suppliers should have posted Holiday hours in advance if they differ from the normal hours of operation. 
Site Inspections are not conducted on national Holidays. In the event of an emergency, suppliers should post appropriate signage. A courtesy follow-up inspection will be attempted.  

II. Suppliers must hire staff on either a full-time or part-time basis to provide services as outlined by the state/federal licensure requirement based on the supplier type. Staff must be a W-2 employee and not a contracted 1099 employee.
Contracting for services is allowed unless specifically prohibited by the state where the services are being rendered. 

III. It is at the supplier’s discretion on how to maintain the physician’s referral and documentation. If a physician contacts a supplier on behalf of a beneficiary with the beneficiary’s knowledge, and then a supplier contacts the beneficiary to confirm or gather information needed to provide that particular covered item (including delivery and billing information), then that contact would not be considered “unsolicited”. 
Only address on complaints from beneficiary will do an investigation. 
IV. If the location is recognized by the post office with a separate and unique address, it is not consider as the same location. The sharing of space by a DMEPOS supplier with any other Medicare supplier or provider is prohibited. 

V. CMS continues to provide the NSC with instruction/guidelines for overseeing the enrollment and revocation process as deemed necessary. 
A DME supplier may share space with a Part A supplier if the Part A supplier wholly owns the DME organization. 
VI. Suppliers are required to comply with the current supplier standards as of September 27, 2010. Only the requirement of a facility of at least 200 square feet as outlined in Standard 7 allows for a grace period for existing suppliers. Suppliers must comply with the square footage provision on the first day after the termination of an existing lease but no later than September 27, 2013. 
As of September 27, 2010, suppliers must disclose all 30 supplier standards. 
Still listed as a standard #5 – keep an old form and give them.

· Suppliers may request a telephone bill to verify an active phone line at the supplier’s location. 
· Suppliers may use a call center or IVR for initial customer contact; however an active phone must be in each location should a beneficiaries inquiry necessitate direct contact with management or the location where the item was dispensed. 
	

	Nov/

2010
	Other
	3. The NSC reported doing the license data base directory and the main features will match products and service in line with the application. A couple of states have been done as a template; once the NSC gets 5 of them, they were to ask for volunteers to make recommendations for feedback. The NSCAC was to be contacted. What is the status of this project?
	 The licensure database is currently being updated and volunteers will still be contacted for testing when closer to completion. 
	

	Jan/
2011
	Enrollment/Re-enrollment
	4. PECOS: When the NSC transitioned all active DMEPOS suppliers to the PECOS data base they discovered several glitches. One being the effective date could not be changed and therefore corrected, and 2nd issue involved pharmacy enrolled with specialty codes (specifics were not identified). Are these glitches resolved, and if so, can we change the effective date of our enrollment on line without contacting the NSC? 
	The issue regarding making updates to effective dates of specialty/products has been resolved, however there are still existing glitches impacting the effective dates of enrollment records. Suppliers are not able to make changes to effective dates of enrollment records through PECOS. 
	

	Jan/

2011
	Enrollment/Re-enrollment
	5. Can you provider a greater explanation on the pharmacy specialty code issue.
	
	

	Jan/

2011
	NSC Education
	6. O & P Company wants to set up a satellite office that will just be open once day a week for final fitting only. What is the process?
	Each location must be separately enrolled and have an individual PTAN. The O & P company is subject to the supplier standards with the exception of those standards that exempt this supplier type. 
	

	Jan/
2011
	Other/
Comp bid
	7. Competitive Bidding: In the first round of competitive bidding we were informed that a subcontracting relationship is between two accredited suppliers and that as a contracted Billing Service (without a supplier number), there was no need to be listed as a subcontractor.  In the presentation Monday, Nov. 8th, it was mentioned that the only services a contract supplier can subcontract is the purchase of inventory, delivery/instruction and repair.  It was specifically mentioned that the supplier cannot subcontract intake or claims processing.  Please clarify – can a winning contract supplier outsource their claims processing to a Professional Billing Company that is not a supplier? 

According to the CBIC: This question is applicable to both the NSC and CBIC.  It is acceptable for suppliers to utilize a billing service to file its claims to the DME MACs, as it has always been. 
	See the CBIC responses attached. The NSC is not in a position to respond to CBIC specific inquiries.  
	

	Jan/

2011
	Other/

Comp bid
	8. Competitive Bidding: Please clarify if intake must be done by the contracted supplier or can intake also be outsourced?
	
	

	Jan/

2011
	Supplier Standards
	9. The NSC website has a new FAQ on Clarification of the Supplier Standards.  It attributes the document to CMS, but the document itself is devoid of attribution. Please research the following answers and clarify:
* Targeting mailings to specific beneficiaries are prohibited.  General mass advertising through the post office is not prohibited.  What if these specific beneficiaries are already your customers?  And how is it that a random mass mailing is not considered direct solicitation?

* It is not permissible to use an off-site third party to store records even if they could be retrieved quickly.  How is it that hospitals and such all use such companies Iron Mountain, what is the difference if the records can be retrieved and what about the whole electronic data push?

* The physician needs written permission from the beneficiary to allow contact by a supplier that receives the physician's order. Isn’t the fact that the physician writes the order for an item he/she does not supply constitute permission?

	CMS forwarded the FAQs to the NSC for publication and to be sent to NSC Listserve subscribers. 
· Mass mailings are not prohibited as long as Medicare beneficiaries are not targeted or solely the recipients of the advertisements or marketing materials. Suppliers can not solicit existing customers for other products/services.  
· Suppliers can store records at a central location if there are multiple locations. If data in electronically stored the data base must be on-site. 
· It is the supplier’s responsibility to make certain the beneficiary has been made aware that a DME supplier will be contacting them to fill an order. 
	

	Jan/

2011
	Supplier 
Standards
	10. Supplier Standard #9: “maintain a primary business telephone that is operating at the appropriate site listed under the names of the business locally or toll-free for beneficiaries.  (i) Cellular phones, beepers, or pagers must not be used as the primary business telephone.  (ii) Calls must not be exclusively forwarded from the primary business telephone listed under the name of the business to a cellular phone, beeper, or pager.  (iii) Answering machines, answering services, facsimile machines or combination of these options must not be used exclusively as the primary business telephone during posted operating hours. 

We don’t forward our phones to cell phones, beepers, pagers, answering service during business hours.  But we do have a few branches that are open, and order intake is performed at a neighboring branch, so the phone line is forwarded to them.  Is this still acceptable?

	Calls may be routed to a particular branch or to an IVR or call center. It is required for a business telephone to be in supplier location so that a beneficiary can be transferred to the location if necessary or requested. 
	


Final
	Jan/

2011
	Other/

Comp bid
	1. Competitive Bidding: In the first round of competitive bidding we were informed that a subcontracting relationship is between two accredited suppliers and that as a contracted Billing Service (without a supplier number), there was no need to be listed as a subcontractor.  In the presentation Monday, Nov. 8th, it was mentioned that the only services a contract supplier can subcontract is the purchase of inventory, delivery/instruction and repair.  It was specifically mentioned that the supplier cannot subcontract intake or claims processing.  Please clarify – can a winning contract supplier outsource their claims processing to a Professional Billing Company that is not a supplier? 

	Under the Competitive Bidding Program guidelines, it is acceptable for suppliers to utilize a billing service to file its claims to the DME MACs, as it has always been.  This is not considered subcontracting as defined by the Supplier Standards.

	Jan/

2011
	Other/

Comp bid
	2. Competitive Bidding: Please clarify if intake must be done by the contracted supplier or can intake also be outsourced?
	The Competitive Bidding Program does not change the use of a contracted call center to perform customer service duties for a supplier.  However, it is important to note the agreement must comply with the Supplier Standards where applicable.


CBIC Responses

